Συμβουλευτικές Υπηρεσίες
 

Φωτοβολταϊκά - Net Metering

Net Metering

Τι είναι το Net Metering:

Οι καταναλωτές (Νοικοκυριά – Επιχειρήσεις) θα μπορούν με μια μικρή μονάδα φωτοβολταϊκών να συμψηφίζουν την παραγόμενη ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά με την ενέργεια που θα καταναλώνουν σε ετήσια βάση.
Ουσιαστικά με το net metering γίνεται ενεργειακός συμψηφισμός της παραγόμενης ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά με την καταναλισκόμενη ενέργεια από το νοικοκυριό ή την επιχείρηση.
Αν η παραγωγή από τα φωτοβολταϊκά  είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση, η περίσσεια παρέχεται δωρεάν στο ηλεκτρικό δίκτυο. Αν η παραγωγή είναι μικρότερη από την κατανάλωση, πληρώνετε μόνο τη διαφορά.

Ποιοι έχουν δικαίωμα εγκατάστασης;

Όλοι. Ακόμα και οι μισθωτές. Αρκεί να έχουν την κυριότητα ή τη νόμιμη χρήση του χώρου εγκατάστασης (π.χ. με μίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση) και να έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη.

Απόσβεση net metering - Παραδείγματα

Η απόσβεση εξαρτάται από την κατανάλωση. Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση τόσο γρηγορότερα γίνεται η απόσβεση.

Net metering για κατοικία
Μια κατοικία με ετήσια κατανάλωση 8.000 kWh θα πλήρωνε στη ΔΕΗ περίπου 2.000€ το χρόνο. Με ένα Φωτοβολταϊκό Σύστημα 5kWp θα παράγει περίπου 7.500 kWh και θα εκμηδενίσει το κόστος ρεύματος.
Το Κόστος προμήθειας και εγκατάστασης ενός τέτοιου συστήματος είναι περίπου 7.500 €

Net Metering για Επιχείρηση
Μια επιχείρηση που εγκαθιστά ένα Φωτοβολταϊκό Σύστημα ισχύος 20kWp θα μειώσει κατά τουλάχιστον 30.000kWh ετησίως τους λογαριασμούς της, δηλαδή θα εξοικονομήσει περισσότερο από 5.000€ ανά χρόνο.
Το Κόστος προμήθειας και εγκατάστασης ενός τέτοιου συστήματος είναι περίπου 25.000 € το οποίο μπορεί να επιδοτηθεί από κάποιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ή να αποσβεστεί ως έξοδο της εταιρείας και άρα να μειωθεί ο Φόρος

Που μπορούν να εγκατασταθούν τα συστήματα αυτοπαραγωγής με net metering;

Στον ίδιο ή σε όμορο χώρο (ιδιοκτησία ή συνιδιοκτησία) με τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης που θα τροφοδοτούν. Μπορούν να εγκατασταθούν επί του κτιρίου, επί του εδάφους ή ακόμα και άλλων κατασκευών σύμφωνα με την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Πληροφορίες

Επικοινωνήστε μαζί μας και θα χαρούμε
να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε απορία σας.
Φόρμα Επικοινωνίας

Address

Διεύθυνση

Γεωργ. Καλούδη 14 (1ος Όροφος)
Ιωάννινα T.K 45221
Βρείτε μας στο χάρτη

Τηλέφωνο

Τηλέφωνα

Τηλ: 26510 54300 Fax: 26510 54309

Email

Email

info@plantech.gr